2012. szeptember 12., szerda

Konstantinápoly 976.


Robert Low tanácsai azoknak az utazóknak, akik Bizánc nyüzsgő fővárosába igyekeznek mikor egy új császár készül a trónra lépni

MIKOR MENJÜNK
II. Baszileosz megkoronázása
Most. Ne késlekedjen. Ha nyugatról érkezik, sokáig tarthat az utazás, és nem szeretné kihagyni az ünnepséget, amelyet annak tiszteletére rendeznek, hogy II. Baszileiosz 18 évesen elfoglalja a trónját. Feledhetetlen esemény lesz - még akkor is, ha feltehetően  nem egy „egyszer az életben” alkalom, hiszen könnyen elképzelhető,, hogy II. Baszileioszt egy hónapon belül megvakítják, vagy meggyilkolják, hogy valaki más üljön a helyére. De ez nem ronthatja el a látványosságot, mégiscsak egy hatalmas birodalom uráról van szó, ne higgyen a bolgár szomszédok randalírozásáról vagy a keleti lázadásról szóló pletykáknak.

MIT VIGYÜNK
A legnagyobb pengét, amit csak talál és a legmegbízhatóbb barátokat. Veszélyek leselkednek még a legbejáratottabb útvonalon is. A bolgárok miatt most talán a legbiztonságosabb Kijev felé kerülni, és a nagyfejedelemség földjein átvágni. Ha keresztény, hivatkozhat az isteni könyörületességre, de a sztyeppén portyázó besenyők nem átallhatnak hangos nevetésre fakadni erre. Fogadjon egy tolmácsot is, aki lehetőleg görögül és arabul is beszél. A legjobbakat a rabszolgakereskedők között találja, akik a lábujjaik nélkül is el tudnak számolni húszig.
KÖLTSÉGEK
Ez itt Konstantinápoly, amely Omphaloszként, a Világ Köldökeként is ismert. Vagy Miklagaardként is, az északról jöttek számára. A világ összes vert pénze forgalomban van itt a szász pennytől a Rusz ezüst hrivnyáján át az arab dirhamig. Egy hrivnyáért nagyjából 25 dirhamot adnak, egy dirham pedig körülbelül annyit ér, mint egy bizánci millaresio... most már érthető, miért van szükség egy ügyes helybélire. Az áraktól le fog esni az álla. A selyem például hihetetlenül olcsó, de a kenyér ára meglepetést okoz, akkor is, ha látogatóként meg kell venni, és akkor is, ha látja, ahogy a helyieknek INGYEN osztogatják. Jobb nem veretlen ezüsttel, gyűrűpénzzel vagy hasonlóval fizetni, a kereskedők preparált mérlegekkel várják a gyanútlanokat. Akasszon néhány érmét egy erszényben az övére a zsebtolvajok megtévesztésére, a többi pénzt viszont rögzítse a hóna alá vagy a lábai közé, onnan nem olyan könynyen tűnik el.

SZÁLLÁS
Hatalmas lesz a nyüzsgés. A városban nagyjából 800 000-en élnek (ebben az időben London
lakossága 12 000, Rómáé tied pedig 35 000), és ez jócskán meg is duzzad a nagy napra. A szállásért fizetni kell, hacsak keresztényként nem sikerül bekönyörögnie magát egy templomba vagy egy kolostorba. De minden esetben készüljön fel arra, hogy ágyát idegenekkel, illetve bolhákkal és poloskákkal kell megosztania.
Hagia Sophia ma


ÉTKEZÉS, SZÓRAKOZÁS
Az emberek itt régi római módra fekve étkeznek, ez furcsa lehet a padon lakomázáshoz szokott nyugatiaknak Semmi pénzért nem lehet valamirevaló serhez jutni, cserébe a bor igencsak olcsó. Az ételek olyan fűszerekkel készülnek, melyek nyugaton saját súlyukat érik aranyban, de az utcai árusoknál nem kerülnek sokba az egyszerű fogások.

LÁTNI- ÉS TENNIVALÓK
Egyesek már annyival is beérhetik hogy egynél több emeletes házat, vagy olyan szerkezeteket láthatnak, amelyek csupán a szórakoztatás kedvéért a levegőbe dobálják a vizet. Másoknak pedig ott az HagiaSophia, a szent bölcsesség hatalmas temploma, ahol II. Baszileiosz koronázási ceremóniának java része is helyt kap. Aztán ott van még az Aranyszarv-öblöt lezáró hatalmas lánc, amely a belső kikötőt védi (jól szolgált a portyázó szlávok betörése ellen 969-ben), illetve a tíz ember magas, kettős fal. Ha szórakozásra vágyik, menjen a Hippodromba, ahol ló- és harciszekér-versenyeket rendeznek, és fogadjon a győztesre. A szurkolótáborok - amelyek jól megkülönbőztethetőek különböző színű sáljaikról - sokszor annyira felhergelik magukat, hogy zavargások törnek ki, így a barbárabb vidékekről érkezők is otthon érezhetik magukat.

VESZÉLYEK
Ha egy tolvaj meglép a pénzével vagy átveri egy ravasz kereskedő, ne adj isten egy olyan kocsmárossal találkozik, aki nem nevet a viccein, egyetlen dolgot tartson észben. Nem. Ölünk Meg. Senkit. Hazájának szokásait itt nem tartják tiszteletben, és a rómaiak - akik valójában leginkább görögök- elég lesújtó véleménnyel vannak a barbárok viselt dolgairól (barbár mindenki, aki nem bizánci görög, és ezért érthetetlen „bar-bar" ugatással beszél). Ennek ellenére nem dívik a halálbüntetés, ugyanis humánusabbnak tartják levágni a bűnös kezét, lábát vagy fülét, esetleg kitolni a szemét. Úgy pedig nem lenne egyszerű hazajutni.

[In: BBC History 1 (2011) 6. szám 90-91. o.] 

Kocsiverseny a konstantinápolyi hippodromoszban [az animációs filmet a Byzantium 1200 munkacsoport készítette]:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése