Nagy vigalommal végbemenő,
hétközi ünnepei voltak Budának a piacnapok,
hét országra szóló sokadalmak az országos vásárok. Kétféle vásárt ismert a régi
város: a hetipiacot s az országos vásárt. [...]
Buda a 15. században (Schedel-világkrónika színezett metszete) |
Mindennapi
kenyerét különös gonddal vigyázza a város. Megkülönböztetik a zsemlyét s a kenyerek
különféle nemeit. Árulnak féldénáros kis zsemlyét is. A közönséges kenyeret a „közepes"
sütőmesterek sütik, s padokon, a piac faasztalain árusítják. A szegényebb nép eledele a fekete
kenyér. Ezt - árán kívül - az is megkülönbözteti a finomabbtól, hogy
nem árusítópadokon, hanem gyékényen, a földön kínálják. Valóságos kasztjai
ezek a kosztnak! Kenyerünk a kovásztalan lepényből származik. Lepényt,
kenyeret, zsemlyét, perecet egyaránt találunk a budai piacon, konyhán. [...] Ünnepi alkalmakkor a sütők jeles kalácsaikat is piacra vitték, a fonott,
a kerekes, a tikmonyos [tojásos] kalácsnak már a neve is elegendő ahhoz, hogy
gyomrunkat korgásra indítsa! A mesterek közt akad béles-, cipó-, mézeskalács-,
ostya- és perecsütő egyaránt.
A húsról a mészárosok gondoskodnak. A mészárosok is céhben állnak, élükön két céhmesterrel. [ ...] A
mészárosok céhmestereinek az a tiszte -
és kötelessége -. hogy megvizsgálják a mészárszékeket:
elegendő hús kerül-e a piacra. Ők ellenőrzik a kimért húsok mennyiségét. Azt is, nem romlott, nem
borsókás-e a hús. [...] A vadhúsárusok
portékája: szarvas, vaddisznó, nyúl, mókus, fácán, császármadár, nyírfajd, vadkacsa, különféle vízimadár, fogoly,
fenyőrigó.
Halféléket
maguk a dunai halászcéhek tagjai s másodkézi kofáik
árusítanak. Halát a halász
elevenen adja el. A romlott halat a város árkába vetik. [...]
A hat német s három magyar gyümölcsárus kofa almát, körtét, cseresznyét, meggyet, szamócát, zöldborsót, babot, mogyorót, cikóriát, dinnyét,
uborkát, tököt zöldmandulát, somot,
szilvát, diót, kökényt, őszibarackot árusít. Őszibarackot és szőlőt azonban
csak a tanács külön engedélyével hozhatnak forgalomba. Buda bornak tartogatja
szőlőjét! Barackját meg aligha nem
égettbornak, pálinkának!
[...] Magában a várban kilenc tej- és tejtermék árusíthat sváb milimári és három magyar kofa – tejjel, sajttal, vajjal,
túróval, tejszínnel, tejfellel és savóval árasztja
el a budaiakat. Tojást is kapni
náluk. A fűszerféléket - csakúgy, mint a posztókat
s a patikaszereket - a nagykereskedők
árulják, ők már nem a környék földműves árutermelői, nem is céhes iparosok,
hanem a patríciátus tagjai. A sáfrány s a
bors jár a fűszerek élén. Déligyümölcsök közül már a 15. század elején megtaláljuk a nálunk is meghonosodott fügét, mandulát.
Utóbb a város lakói szorgos fogyasztói a narancsnak. A gyömbér a borssal
azonos árú, keresett fűszer. A fűszerek sorában szó esik még a szegfűszegről, a szerecsendióról, kaporról,
ánizsról. [...] Kerül a piacra gyanta és szurok is: az utóbbit guminak írják.
És lássuk most, miképpen vigadnak azok a régi városok. Kukkantsunk be egy
középkori budai országos vásárra! Az országutakon- Óbuda, Felhévíz meg a Fehérvári út felől jövet - már a városfalak alatt pokoli porfelleg, óriási zsivajgás fogad. A Dunán is serénykednek a jenei és a pesti révészek. Ló vontatta
bárkák, sajkák, ladikok, vitorlás, evezős gályák ontják az embert meg a portékát.
A vár alatt nyihogó paripák, igás- meg
hátaslovak, kolompoló, bőgő szarvasmarhák,
röfögő disznók, bégető birkák. Ezek a városfalon kívül, az állatvásár
terén cserélnek gazdát.
Bent, a
vár piacterén, kereskedőházak földszinti
boltjaiban yperni, dorni, aacheni
posztók, luccai, bizánci selymek,
tafoták, tabitok, felsővidéki és morva
meg lengyel vásznak várják vevőiket. Amott bőrből varrt bocskorok, saruk,
pillangós papucsok, hegyes orrú cipellők, csizmák tündökölnek, cifra bundák,
ködmönök, „hacukák", cobolyprémes menték, nemez-
meg prémsüvegek szomszédságában. A férfiember páncélkészítők,
kardcsiszárok, számszeríjgyártók, sarkantyúkészítők portékáját, a pompás
nyergeket, lószerszámokat s a távoli Kocs
falu hintószekér készítőinek remekeit próbálgatják; [...] Nyitva a kőházak
minden kamrája: a lehajtható árusítólapok csakúgy roskadoznak a sokféle árutól.
[...]
A lacikonyhák
körül vidám csoportok. Vándor énekmondóknak, igriceknek, regősöknek, lantosoknak,
pakócás embereknek, mímusoknak zajos bokra. Kardnyelők és tűzokádók, kígyóemberek, képmutogatók
készülődnek rögtönzött előadásaikra. [...J Odébb medvét táncoltat, kutyát
ugráltat egy máramarosi pakulár. Kicsike
játékházikóban, a bábuk
teátrumában bábukat táncoltat egy sipőc.
Kérdések, feladatok a szöveg feldolgozásához:
1. Hányféle pékárut említ a szöveg? Sorold fel azokat!
2. Milyen népek árusai fordultak meg a budai piacon?
3. Milyen árucikket kínáltak a kofák, s milyet a nagykereskedők?
4. Sorold fel, mit lehetett kapni a budai piacon!
5. Gyűjtsd ki a szövegből azokat a szavakat, amelyeket nem ismersz vagy nem értesz. Nézz utána, mit jelentenek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése